اهمیت آزمایشگاه سیاستگذاری از آنجا آشکار میشود که دانسته شود از یک سو، یکی از مهمترین نیازهای کشور نشان دادن نتایجِ ـ البته تا حد امکانِ ـ سیاستها قبل از اجرای آنهاست. امروزه تحقق چنین آرزوئی در جهان در چارچوب مطالعات آزمایشگاهی امکانپذیر شده است. جالب این است که هماکنون در نهادهای مختلف علمی و مدیریتی در کشور نیز چنین انگیزه ای بوجود آمده و گامهائی هم برداشته شده است.
و از سوی دیگر، تربیت دانشجو و تولید دانش در قلمرو سیاستگذاری در موضوعات گوناگون نظیر علم و فناوری، اقتصادی و …. از جمله رسالتها و اشتغالات فعلی دانشکده مدیریت، اقتصاد و مهندسی پیشرفت دانشگاه است. ضرورت به کارگیری دانشجویان در حل مسائل کشور با بهرهمندی از صلاحیتهای تخصصی آنها و با استفاده از ابزار پژوهشی متناسب با یک دانشگاه فنی ومهندسی یعنی آزمایشگاه ضرورت و زمینه ایجاد یک آزمایشگاه تحقیقاتی در قلمرو سیاستگذاری را فراهم میسازد.
از سوی دیگر با توجه به تجربیات جهانی و نیز توجه به ظرفیتهای علوم اجتماعی، بهترین ظرفیت مطالعات آزمایشگاهی در چار چوب مجموعه علوم شناختی ـ رفتاری(علوم أعصاب، هوش مصنوعی، روانشناسی شناختی و اجتماعی، اقتصاد رفتاری، تئوری بازیهای رفتاری، علوم اجتماعی محاسباتی و…..) امکان پذیر است . بر همین أساس مطالعات آزمایشگاه را محدود به مطالعات رفتاری خواهیم کرد.
آزمایشگاه سیاستگذاری، محلی برای طراحی، آزمون و اجرای خطمشیهای جامعه در فضایی واقعگرایانه است. این فرایند در جهت اتخاذ تصمیمات دقیقتر با بینشی عمیق و آیندهنگرانه است، به نحوی که سیاستگذاران را از نتایج و پیامدهای تصمیمات سیاستی آنها آگاه میکند. اهمیت موضوع آنگاه بیشتر آشکار میشود که توجه کنیم که امروز در دنیایی زندگی میکنیم که دولتها تصمیمگیرندگان یکتا به شمار نمیآیند، بلکه تصمیمات سیاستی در فضایی چندبعدی و متشکل از بازیگران مختلف اعم از سیاستمداران، بروکراتها، سازمانهای خصوصی، شهروندان و گروههای ذینفع شکل میگیرد.
آخرین دیدگاهها